Vild rilette

Rilette är en fransk klassiker – kött som är kokt i fett och kryddor. Servera riletten på julbordet, eller som förrätt på ett grillat surdegsbröd med cornichoner och portvinskokta rödlökar. Om du inte har vildsvinskött hemma kan du givetvis göra en rilette på hjort eller älg. Låt gärna riletten få sätta sig i minst ett dygn innan du serverar den, den blir som godast när den fått vila.  Portvinskokt rödlök är ett gott tillbehör till riletten.

Vild rilette
Rilette är en fransk klassiker – kött som är kokt i fett och kryddor. Servera riletten på julbordet, eller som förrätt på ett grillat surdegsbröd med cornichoner och portvinskokta rödlökar.
Vild rilette
Rilette är en fransk klassiker – kött som är kokt i fett och kryddor. Servera riletten på julbordet, eller som förrätt på ett grillat surdegsbröd med cornichoner och portvinskokta rödlökar.
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Lättrimning
  1. Gnid in köttet med salt och låt det ligga minst 1 timme.
Konfitering
  1. Torka av överflödigt salt från köttet och lägg det i en ugnsfast form eller en ugnssäker gryta med lock. Lägg i gul lök, vitlöksklyftor, timjankvistar och chiliskivor. Häll på ankfett (eller olja) så att fettet täcker köttet. Täck formen med folie, eller sätt på grytlocket. Sätt in i 130°C ugn i cirka 4 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Låt svalna.
  2. Om du använt lägg med ben: Plocka köttet från benen och lägg i en skål. Ta bort senor och brosk. Om du använt benfritt kött, finfördela det efter konfiteringen och lägg köttet i en skål. Sila fettet från konfiteringen och häll cirka 1 dl i bunken tillsammans med det plockade köttet. Rör också i smör, dijonsenap, en skvätt konjak, persilja och gräslök. Blanda till en krämig smet med trådiga bitar av kött. Smaka av med salt och peppar. Öka mängden smör och ankfett om du vill ha en ännu krämigare konsistens och rundare smak. Om du ska spara riletten en längre tid: Lägg i konservburkar i glas och täck ytan med ett lager ankfett.
  3. Om du ska servera riletten inom närmaste dagarna: lägg smeten i en form och låt kallna i kylen. Lägg gärna på en tyngd, om du vill ha ytan helt jämn. Låt gärna riletten få sätta sig i minst ett dygn innan du serverar den, den blir som godast när den fått vila. Vid servering, skär i skivor.
Portvinskokt rödlök
  1. Portvinskokt rödlök är ett gott tillbehör till riletten. Skär löken i tunna klyftor och stek dem på låg värme i en stekpanna, tillsammans med en aning salt. Häll på portvinet, rödvinsvinägern och sockret, låt koka upp tills vätskan nästan dunstat bort. Lägg i en skål och låt kallna.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar