Vild lantpaté på julbordet

En grovmalen viltpaté är perfekt på julbordet.  Blanda gärna flera olika viltslag; vildsvin, älg, hjort och rådjur.

Vild lantpaté på julbordet
Paté är en riktig 70-talsklassiker, som gärna serveras med cumberlandssås och cornichoner. Perfekt på julbordet! Blanda gärna flera olika viltslag; vildsvin, älg, hjort och rådjur.
Vild lantpaté på julbordet
Paté är en riktig 70-talsklassiker, som gärna serveras med cumberlandssås och cornichoner. Perfekt på julbordet! Blanda gärna flera olika viltslag; vildsvin, älg, hjort och rådjur.
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
  1. Terrinen: Det är viktigt att alla ingredienser är kalla när du blandar ihop dem, annars kan patén skära sig. Hacka löken och stek den. Stek också svampen lätt. Låt kallna. Krossa grönpeppar grovt i mortel. Hacka pistagenötterna grovt. Med köttkvarn: Grovmal vildsvinsköttet, levern, späcket, löken och svampen i kvarnen. Med matberedare: Kör kött, lök och svamp i matberedaren en stund. Blanda ägg, grädde, nötter, konjak och kryddor i smeten. Klä formar med skivor av parmaskinkor eller baconskivor. Häll i smeten. Lägg gärna några lagerblad i botten eller på toppen av formen, som garnering. Ta fram en stor långpanna, sätt i formen och fyll med hett vatten så att det når upp till minst hälften av terrinformen. Grädda i vattenbad i ugnen 120 grader en dryg timme eller tills innertemperaturen nått 68°C. Ta ut och låt svalna Lägg gärna en tyngd över formen medan terrinen kallnar i kylen. Låt den gärna stå i kylen till nästa dag innan du skär upp den. Vid servering: skär upp terrinen i tjocka skivor med vass kniv.
Patéform
  1. Här är formen klädd med lufttorkad skinka innan vi hällt i terrinsmeten. En vanlig sockerkaksform fungerar när du gör paté, men med en smalare form blir patén lite elegantare och lättare att skära snyggt. Försök att hitta mindre kakbakformar i köksbutiker eller i second hand-butiker! I professionella köksbutiker finns också smala långa patéformar som kostar mellan 200-450 kr. Formen på bilden kommer från butiken Cordon Bleu i Stockholm. Liknande finns också på bagarenochkocken.se och på bakers.se
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 2.75
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar