Tjälknöl med medelhavssmaker

Tjälknöl är perfekt bjudmat, eftersom det går att förbereda långt i förväg, och är jättegott att äta kallt. Med andra ord lätt att lyckas även på en buffé med många gäster.Här har tjälknöl fått smak av vitlök, citron och fänkål.Metoden innebär att du lägger den frysta klumpen direkt i ugnen på 70-80°, utan upptining, och låter köttet stå där 8-10 timmar. Resultatet är ett kött som blir jämnt rosa, och fantastiskt mört.

Tjälknöl med medelhavssmaker
Tjälknöl är perfekt bjudmat, eftersom det går att förbereda långt i förväg, och är jättegott att äta kallt. Med andra ord lätt att lyckas även på en buffé med många gäster.Här har tjälknöl fått smak av vitlök, citron och fänkål.
Tjälknöl med medelhavssmaker
Tjälknöl är perfekt bjudmat, eftersom det går att förbereda långt i förväg, och är jättegott att äta kallt. Med andra ord lätt att lyckas även på en buffé med många gäster.Här har tjälknöl fått smak av vitlök, citron och fänkål.
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Tjälknöl i ugn
  1. KÖTTET:Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 70-80 grader. Efter ett par timmar, när köttet tinat en aning, stick i en köttermometer i köttet så att du har koll på innertemperaturen. Hur många timmar köttet behöver i ugnen beror förstås på den frysta klumpens storlek. För en liten stek kan det räcka med fyra timmar i ugnen, en stor älgstek kan behöva 10-12 timmar innan den nått rätt innertemperatur. När termometern visar 58 grader innertemperatur, stäng av ugnen och ta ut köttet. Då har köttet en hård, torr yta, som mjukas upp genom att köttet får ligga i saltlag några timmar innan servering. SALTLAG: Blanda alla ingredienser till saltlagen. Sätt dubbla plastpåsar i en skål. Häll i lagen i påsen. Lägg i köttet medan det fortfarande är varmt. Låt svalna i lagen.
Kryddolja vid servering
  1. Blanda olivolja, fänkålsfrön, svartpeppar, svartpeppar, citronskal och pressad citron. Skiva köttet tunt och ringla kryddoljan över strax innan servering.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 9
Betyg: 2.89
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar