Rödvinsbrässerad älgkalvbog från restaurang Lux Dag för Dag

I mörningskylarna på Restaurang Lux Dag för Dag i Stockholm hänger ofta resultatet av kockarnas jaktlycka och på menyn kan man se rätter som: kryddpepparbrässerad dovhjort, rådjur med friterad purjolök, eller långkok på älg. En fredag i januari 2016 kunde gästerna köpa med sig en ”fredagskasse” med ett smakrikt långkok på älgkalvbog. Här delar kocken med sig av receptet.

Rödvinsbrässerad älgkalvbog från restaurang Lux Dag för Dag
Ett mustigt långkok som serveras med mandelpotatispuré, syltade kantareller och smörstekt schalottenlök.
Rödvinsbrässerad älgkalvbog från restaurang Lux Dag för Dag
Ett mustigt långkok som serveras med mandelpotatispuré, syltade kantareller och smörstekt schalottenlök.
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
  1. Bena ur älgkalvbogen och putsa bort senor och hinnor. Salta och peppra köttet och rosta av på galler i ugn på 200 grader i 10-15 minuter tills köttet fått mörk gyllenbrun färg (alt. skär köttet i 4 cm bitar och bryn i smör och olja i en het panna.) Lägg det rostade köttet i kastrull med lock tillsammans med lök, morot, vitlök, timjan och de torra kryddorna. Häll på vinet och täck med viltfond. Låt puttra i 3-4 timmar eller tills köttet är helt mört. Lyft älgkalvbogen från såsen och reducera till hälften, smaka av med salt, timjan och eventuellt red av med maizena. Sila såsen i ny kastrull, plocka köttet i grova bitar och lägg i. Koka ihop kött och sås i ca 5 minuter. Servera med smörstekt schalottenlök, mandelpotatispuré och syltade trattkantareller.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 3
Betyg: 3.33
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar