Ripa med rösti & hjortronsås

Receptet kommer från boken Från skott till stek, Norstedts, 2015

Text: Fredrik Lundberg. Recept: Kristin Johansson. Foto: Charlie Bennet

Ripa med rösti & hjortronsås
Hela ripan får vara med i den här rätten. Smörstekt lår och bröst och skrovet som fondbas till den sötsyrliga såsen.
Ripa med rösti & hjortronsås
Hela ripan får vara med i den här rätten. Smörstekt lår och bröst och skrovet som fondbas till den sötsyrliga såsen.
Portioner: personer
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Ripa:
  1. Stycka riporna och skär ut lår och bröst. Putsa bitarna så att de blir fina. Skiva morötter och rotselleri grovt. Fräs skrovet i smör i en panna. Tillsätt morot, selleri, timjan, lagerblad och tillräckligt med vatten så att skroven täcks. Låt puttra cirka 30 minuter utan lock.
  2. Sila av allt och häll buljongen i en kastrull. Låt puttra under lock tills den har reducerats till hälften. Skiva och fräs schalottenlök och vitlök i en annan kastrull. Häll på vinet och 1 dl av ripbuljongen. Rör ner 2 msk smör och smaka av med hjortronsylt, salt och peppar. Stek lår och bröst ett par minuter på varje sida i smör, brösten till en innertemperatur på 50-54 grader. Låren tar lite längre tid och kan gå till en innertemperatur upp mot 60-64 grader. Ställ åt sidan och låt vila under aluminiumfolie.
Rösti:
  1. Riv potatis, morot, lök, vitlök och ost. Blanda och krydda med salt och peppar. Krama ur vätskan. Hetta upp smör i en panna. Lägg en stor klick smet i taget, platta till den och stek tills den fått fin färg. Röstin kan varmhållas i ugnen i 150 grader eller förberedas och värmas i ugnen före servering.
Rostad blomkål:
  1. Bryt blomkålen i små fina bitar. Rosta i en het panna eller ugn 175 grader med en skvätt olja tills den fått fin färg. Sätt smak med salt, peppar och honung. Lägg rösti på tallrikar och toppa med ripans bröst och lår. Lägg på blomkål och sås. Garnera gärna med timjan och några hjortron.
Tips!
  1. Ripbuljongen räcker till fler rätter. Förvara den i kyl eller frys in den. Håller i kylen ca en månad.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 8
Betyg: 3.75
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar