Rådjursköttbullar med fänkålsfrön, salta lingon och rotselleristomp

Byt potatisen mot rotselleri, blanda fänkålsfrön i färsen och vänd lingonen i salt i stället för socker. Så varierar kocken Viktor Ankarberg en traditionell vilträtt. Viktor är kock på Spritmuseum i Stockholm.

Rådjursköttbullar med fänkålsfrön, salta lingon och rotselleristomp
Byt potatisen mot rotselleri, blanda fänkålsfrön i färsen och vänd lingonen i salt i stället för socker. Så varierar kocken Viktor Ankarberg en traditionell vilträtt. Viktor är kock på Spritmuseum i Stockholm.
Rådjursköttbullar med fänkålsfrön, salta lingon och rotselleristomp
Byt potatisen mot rotselleri, blanda fänkålsfrön i färsen och vänd lingonen i salt i stället för socker. Så varierar kocken Viktor Ankarberg en traditionell vilträtt. Viktor är kock på Spritmuseum i Stockholm.
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Köttbullar
  1. Riv brödet. Lägg i en bunke och häll över grädde. Blanda runt och låt stå. Hacka löken fint. Fräs löken tillsammans med fänkålsfröna i lite smör. Löken ska bli mjuk men inte få färg. Låt svalna. Blanda färsen med bröd-/grässblandningen och löken. Tillsätt ägget och smaksätt med salt och nymalen svartpeppar. Vid servering, rulla köttbullar i lagom storlek och stek i rikligt med smör.
Rotselleristomp
  1. Skala rotsellerin och skär ner i mindre bitar. koka i väl saltat vatten tills den är helt mjuk. Häll av vattnet och krossa rotsellerin med en träslev eller visp. Blanda i smöret och olivoljan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Salta lingon
  1. Häll ner lingonen i en väl rengjord glasburk. Blanda väl med saltet och låt stå minst över natten så att saltet löser sig. Lingonen håller i minst tre månader i kylskåp.
Örtsallad
  1. Plocka dillen och persiljan blad för blad ner i isvatten. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i en bunke och skölj med kallt vatten i 5 minuter för att bli av med den fräna löksmaken. Vid servering, torka av löken och örterna, blanda och smaksätt med lite olivolja och salt.
Brynt smör
  1. Lägg smöret i en kastrull på medelvärme. När smöret har tystnat och doftar nötigt, dra av från värmen. Vid servering, värm smöret lätt och tillsätt lingonen.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 4.25
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet

2 svar till Rådjursköttbullar med fänkålsfrön, salta lingon och rotselleristomp

  1. Adam 9 februari, 2020 kl. 09:50 #

    Köttbullarna bra! Alldeles för mkt smör i stompen, blev mäktigt. kanske också hade kört lite socker i lingonen nu i efterhand. Gjorde ej örtsallad.

  2. Lena Runer 9 februari, 2020 kl. 11:49 #

    Tack för bra kommentarer. Jag lägger in en större variation på mängden smör i grundreceptet! Funderar också på de salta lingonen när jag själv bjöd 8 gäster hemma på det Hälften tyckte det var jättegott, hälften frågade om jag inte hade vanlig lingonsylt i kylen…

Lämna ett svar