Rådjur med kroppkakor och rårörda lingon

Gabriel Jonsson, vinnaren i Årets Mästerkock 2019 kom till uttagningen med kött av ett rådjur som han skjutit själv på Gotland. Här kan du provlaga rätten som var Gabriels start i resan mot mästartiteln. Bilden kommer från boken Från skog till bord som innehåller många av Gabriels viltrecept. (Förlag Bonnier Fakta, foto Frida Wismar.)

Rådjur med kroppkakor och rårörda lingon
Gabriel Jonsson, vinnaren i Årets Mästerkock 2019 kom till uttagningen med kött av ett rådjur som han skjutit själv på Gotland. Här kan du provlaga rätten som var Gabriels start i resan mot mästartiteln. Bilden kommer från boken Från skog till bord (Bonnier Fakta) som innehåller många av Gabriels viltrecept.
Rådjur med kroppkakor och rårörda lingon
Gabriel Jonsson, vinnaren i Årets Mästerkock 2019 kom till uttagningen med kött av ett rådjur som han skjutit själv på Gotland. Här kan du provlaga rätten som var Gabriels start i resan mot mästartiteln. Bilden kommer från boken Från skog till bord (Bonnier Fakta) som innehåller många av Gabriels viltrecept.
Portioner: pers
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Rårörda lingon
  1. Rör ihop lingon och socker och låt gärna stå över natten
Kroppkakor
  1. Skala potatisen och koka den i osaltat vatten. Börja med rödvinssåsen medan potatisen kokar. När potatisen är klar, häll av vattnet och låt potatisen svalna i en bunke. Det är viktigt att vattnet ångar bort så mycket som möjligt, annars blir degen till kroppkakorna vattnig och svår att arbeta med. Bryn finhackade kantareller och schalottenlök i torr stekpanna. Tillsätt inte smör eller annat fett – då kommer du att få svårt att tillsluta kroppkakorna sedan. Mosa potatisen med en gaffel eller med händerna. Tillsätt vetemjöl tills degen inte längre klibbar och lätt kan formas. Forma degen till små runda bollar. Tryck till varje boll med tummen så att du får plats att fylla den. Fyll sedan kroppkakan med svamp och stäng försiktigt. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Sänk värmen så att det sjuder och lägg i kroppkakorna. När kroppkakorna flyter upp till ytan ska de ligga ytterligare cirka 5 minuter i vattnet. Ta upp dem och låt ånga av.
Rådjurssadel
  1. Sätt ugnen på 130 grader. Putsa bort eventuella hinnor på rådjuret och salta och peppra köttet runt om. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och bryn köttet på hög värme runt om. Sänk värmen och tillsätt smör och timjan. Ös köttet med smöret. Stek köttet klart mitt i ugnen till en innertemperatur på 52 grader, cirka 15 minuter. Låt köttet vila i 5 minuter innan du skär upp det.
Tillbehör och servering
  1. Knaperstek fläsket i het torr panna. Tillsätt smör, dela kroppkakorna på mitten och lägg dem med snittytan ner i pannan. Tillsätt även de små hela kantarellerna samt några kvistar timjan. Bryn kroppkakorna tills de får en fin yta. Servera rådjurssadeln med kroppkakor, rödvinsssås och rårörda lingon. Toppa med fläsket.
Rödvinssås
  1. Fräs schalottenlöken och fläsksvålen i smör tills det fått färg. Tillsätt vin, timjan och den lilla biten rödbeta. Reducera tills ungefär 1 1/2 dl återstår. Tillsätt fonden och reducera till hälften. Sila av såsen och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att tillsätt 1 matsked smör precis innan servering.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar