Kryddstekt vilt med timjansky, bakad rotselleri och rotselleripuré

Rotselleri, en mustig sky och ett gott kryddsmör är tillbehör som passar till allt vilt. För receptet står Lars Niklasson, kock på restaurang Lilla Ego och finalist i Årets Kock 2018.

Kryddstekt vilt med timjansky, bakad rotselleri och rotselleripuré
Rotselleri på två sätt, och en mustig sky är tillbehör som passar till allt vilt. För receptet står Lars Niklasson, kock på restaurang Lilla Ego och finalist i Årets Kock 2018.
Kryddstekt vilt med timjansky, bakad rotselleri och rotselleripuré
Rotselleri på två sätt, och en mustig sky är tillbehör som passar till allt vilt. För receptet står Lars Niklasson, kock på restaurang Lilla Ego och finalist i Årets Kock 2018.
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Köttet
  1. Blanda timjan, rosmarin, smulad svamp, salt och svartpeppar och klappa in i köttet. Stek i het stekpanna i matolja, vänd när köttet fått fin färg och lägg i smöret och vitlöken. Ös köttet med smöret under stekningen. Stek färdigt i pannan eller avsluta i ugn 150°C tills köttet har en innertemperatur på cirka 48°C. Låt vila cirka 10 minuter innan du skär upp det.
Timjansky
  1. Stek rödlöken och vitlöken så att de får rostad yta. Karamellisera lite socker i en kastrull och slå sedan på rödvinet. Tillsätt timjan och fond och låt koka tills vätskan reducerats till hälften. Smaka av med salt och balsamvinäger. Lägg i en klick smör. Sila och servera.
Ugnsbakad rotselleri
  1. Tvätta rotsellerin och skär bort den trådiga delen i botten där det kan samlas jord. Gnid in rotsellerin med olja och salt. Sätt in i 175°C ugn i 1-2 timmar tills den fått en innertemperatur på 90°C. Detta kan förberedas långt i förväg. Vid servering, skär i bitar med skalet kvar och värm i ugnen en stund om du vill.
Krämig rotselleripuré
  1. Koka rotselleribitarna helt mjuka i grädde och mjölk. Sila av vätskan (spara den!) och mixa rotsellerin helt slät tillsammans med smöret och osten. Tillsätt lite av gräddmjölken om det behövs, spara den annars tills nästa gång du kokar soppa eller puré. Smaka av med salt och peppar. Purén kan göras långt i förväg och värms försiktigt strax innan servering.
Kryddsmör
  1. Bryn svamp, lök och vitlök i 50 g smör. Mixa slätt och låt svalna ordentligt. Vispa det tärnade smöret tillsammans med svampsmöret så att det blir slätt och luftigt. Smaka av med salt, peppar och kanske några droppar vinäger. Stryk ut smöret tunt på en plåt och strö över lite timjan och gärna lite smulad torkad svamp. Sätt in i frysen.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 8
Betyg: 3.38
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar