Julskinka med vildsvin

Salpeter behövs för att skinkan inte ska bli grå. Salpeter hittar du i kryddhyllan i livsmedelsbutiken.

Se även ”Julskinka med vildsvin på flera sätt”

Julskinka med vildsvin
En julskinka på vildsvin blir en höjdpunkt på julbordet. Vildsvinet är smakrikare och lite mörkare i köttet. Du lagar den precis som vanlig julskinka, dvs rimmar den först i minst 10 dagar och kokar den eller ugnsbakar den sedan.
Julskinka med vildsvin
En julskinka på vildsvin blir en höjdpunkt på julbordet. Vildsvinet är smakrikare och lite mörkare i köttet. Du lagar den precis som vanlig julskinka, dvs rimmar den först i minst 10 dagar och kokar den eller ugnsbakar den sedan.
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
  1. Recept från Vrena Viltslakteri i Sörmland: Dag 1: Blanda ingredienserna till ingnidningen (4 msk salt, 2 msk socker och 1/2 msk salpeter) , och gnid in skinkan med blandningen. det går åt ca 3 msk om skinkan är normalstor. Låt sedan skinkan ligga kallt över natten.
  2. Dag 2-10: Koka saltlagen. Skumma den och låt den kallna. Lägg skinkan i en skål, rostfri eller av livsmedelsgodkänd plast (ej aluminium!). Häll över den kalla lagen så att den täcker skinkan. Lägg på en tallrik och en tyngd så att hela skinkan ligger i lagen. Låt skinkan ligga i lagen 10-14 dagar (ju större skinka, desto längre tid) och vänd den med jämna mellanrum. Var noga med att använda rena redskap vid denna procedur!
Kokning:
  1. Vattna ur skinkan ca 2 timmar om skinkan ska kokas. Koka upp en lag med lök, några vitpepparkorn och ett lagerblad. Sjud långsamt tills innertemperaturen är ca 65°.
Ugnsbakning:
  1. Vattna ur ca 15 timmar om du ska ugnsbaka skinkan. Lägg skinkan på ett galler över en långpanna med lite vatten. Ugnsbaka i 80 grader tills innertemperaturen är 65°. Det kan ta 5-6 timmar beroende på hur stor skinkan är.
Griljering:
  1. Blanda ägg, senap och honung och pensla den på skinkan. Strö över ströbröd. Griljera i 200° 10-15 minuter tills ytan fått färg.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 35
Betyg: 2.97
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet

5 svar till Julskinka med vildsvin

  1. Ragnarsson 28 juni, 2015 kl. 19:20 #

    vi vill tillaga ett helt vildsvinslår. Kan vi få en rekommation så att det blir bra??

    Ett bra recept!!

    Tack på förhand. Bråttom bråttom!

    • Hanna Oscarsson 29 juni, 2015 kl. 15:05 #

      Hur lagar man ett helt vildsvinslår?
      Det beror på…
      Är det en stor gris eller en liten gris?
      Är köttet välhängt eller inte?
      Ska det räcke till flera måltider för en liten familj, eller serveras till många?
      Ska det kunna lagas till i förväg, eller serveras direkt?

      Generellt är det ett bra tips att dela upp låret ”anatomiskt” efter hinnorna och tillaga varje del för sig som små stekar.
      Ett vildsvinslår består av
      Innanlår (Mörast)
      Ytterlår (lite grövre struktur, kräver längre tillagning)
      Rostbiff (Ganska mör)
      Fransyska (Ganska mör)
      Rulle ( kompakt struktur, kräver längre tillagning)

      Ett bra recept finns på viltmat.nu

      https://recept.viltmat.nu/recept/lattgravad-vildsvinsstek/

  2. Ian 14 december, 2020 kl. 19:55 #

    Att ”vattna ur”, är det samma sak som att lägga i vattenbad för att få ner sältan?

    • Hanna Oscarsson 15 december, 2020 kl. 09:03 #

      Ja, precis!

      Mvh Hanna

  3. Filip 15 december, 2020 kl. 12:43 #

    Hej! Vi har fått en fransyska och har nu ”saltat in” och bundit upp den. Lagt den i en plastpåse och ska idag lägga den i lagen. Fransyskan väger omkring 700g. Räcker det med att den ska rimma i 9 dagar? Skulle det fungera att koka den sous-vide? Tyvärr saknar detaljen även svål men hoppas det går att griljera den ändå! Blir en ”mager” julskinka 😉

Lämna ett svar