Julskinka med vildsvin på flera sätt

Du kan rimma en skinka med både vanligt salt och med nitritsalt.  Nitritsalt har en viss konserverande effekt och gör köttet mer rosa. Vanligt hushållssalt ger gråare skinka, men är bättre för hälsan, menar vissa. Om du rimmar din skinka med vanligt salt, bör du vara extra observant på hygienen och temperatu­ren.

Recept: Christer Eklund
Foto: Lena Runer

Se ett annat recept på vildsvinsskinka här!

Julskinka med vildsvin på flera sätt
Vildsvinsskinka är ett gott alternativ till den vanliga julskinkan. Köttet är smakrikt och magert.
Julskinka med vildsvin på flera sätt
Vildsvinsskinka är ett gott alternativ till den vanliga julskinkan. Köttet är smakrikt och magert.
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Alt 1. Saltlake med vanligt hushållssalt, gör så här:
 1. Blanda salt och socker i en bunke, gnid in skinkan med lite av blandningen. Ställ skinkan i kylen över natten. Rör ut resten av salt och sockerblandningen med vattnet i en plasthink eller ett rostfritt kärl. Lägg ner skinkan med en vikt ovanpå så att saltlaken täcker. Låt skinkan stå svalt och mörkt i fem dygn. Vänd skinkan då och då och var noga med hygienen – ha gärna handskar på. Skölj av skinkan noggrant, lägg skinkan i vat¬ten 3-4 timmar innan kokning. Koka skinkan försiktigt till en kärntemperatur om 68 grader. Lyft upp den ur kokspadet och låt den stå i rumstemperatur en halvtimme innan du kyler ner den.
Alt 2. Saltlake med nitritsalt och lakespruta, gör så här:
 1. Blanda ingredienserna till la¬gen (den behöver inte kokas). Spruta skinkan ordentligt med lag, och lägg den i en lagom stor bunke. Täck med resterande salt¬lake. Vi använder en speciell saltlakespruta på bilderna, men det går lika bra med en så kallad marinadspruta. Ställ bunken svalt i tre dygn. Koka skinkan till en kärntem¬peratur om 68 grader. Lyft upp skinkan ur kokspadet och låt den stå i rumstemperatur en halvtimme innan du kyler ner den. Sedan är det bara att griljera efter tycke och smak.
Steksnöre eller nät
 1. Bind upp skinkan med steksnöre, för att få en jämn fin form på skinkan. Du kan också köpa ett nät som du trär över den urbenade skinkan för att hålla ihop den. Fråga i köttdisken om du kan få köpa en bit nät
Ugnsstekt skinka:
 1. I stället för att koka skinkan, kan du sätta in den i ugnen 125°, tills innertemperaturen är 67°. Eftersom vildsvin är magrare än en tamgris, är det klokt att välja lägre temperatur (ca 125°) för att få skinkan saftig och god.
Griljeringstips:
 1. - För att få griljeringen att fastna bättre: Torka av skinkan och sikta maizenamjöl över ytan innan du breder på ägg-och senapsblandningen. - Smaksätt gärna griljeringen med honung eller julkryddor.
Betyg:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 26
Betyg: 3.04
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet

4 svar till Julskinka med vildsvin på flera sätt

 1. owe jansson 22 februari, 2017 kl. 19:51 #

  Detta recept var kannoners det blev en underbar smak,och så fin färg. helt enkelt fantastiskt…

 2. Linda Östman 21 december, 2019 kl. 13:28 #

  Min svinskinka råkade bli i saltlagen i 6 dagar, den fick ” vattnas ur” under natten och sen kokas och det råkade bli 80 grader men fantastiskt god!

 3. Madelene 14 december, 2020 kl. 19:41 #

  Går detta att göra med en fryst skinka?

  • Hanna Oscarsson 15 december, 2020 kl. 09:02 #

   Om du bara låter skinkan tina först går det alldeles utmärkt.

   Mvh Hanna

Lämna ett svar