julkryddade viltköttbullar

På julbordet är kryddiga viltköttbullar en delikatess. Vi delar med oss av ett knep som gör köttbullarna extra goda: Blanda mjukbakad lök i smeten!

julkryddade viltköttbullar
Köttbullarna doftar gott med kryddpeppar och spiskummin i smeten. Med ugnsbakad lökpuré får färsen en mustig smak och en naturlig sötma. Baka gärna mycket lök på en gång och frys in till nästa köttbullsstekning
julkryddade viltköttbullar
Köttbullarna doftar gott med kryddpeppar och spiskummin i smeten. Med ugnsbakad lökpuré får färsen en mustig smak och en naturlig sötma. Baka gärna mycket lök på en gång och frys in till nästa köttbullsstekning
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
  1. Salta gärna viltfärsen en timme i förväg. Saltningen gör att du behåller saftigheten.
  2. Ugnsbaka löken: Skölj lökarna i vatten, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Baka i 225°C minst 45 minuter. Tryck sedan ut det mjuka innanmätet ur skalet, eller använd en matsked för att gröpa ur. Mosa med gaffel till slät puré.
  3. Blanda ströbröd och mjölk grädde i en skål och låt svälla några minuter. Blanda i ägg och lökpuré. Stöt kryddpepparn fint i en mortel och tillsätt den. Tillsätt också svartpeppar och spiskummin. Blanda med färsen. Rulla köttbullar med vattensköljda händer och stek i smör, eller ugnsstek som i tipset nedan.
  4. TIPS 1. UGNSSTEK FÖRST Gör gärna som stjärnkocken Mathias Dahlgren beskriver i sin bok Hemkunskap. När du rullat köttbullarna med vattensköljda händer, lägg dem på en plåt täckt med aluminiumfolie och ugnsstek dem först i ugnen 15 minuter i 175 grader. Bryn dem sedan i smör på spisen så att de får fin färg.
  5. TIPS 2. En knivsudd mald ingefära och rårivet äpple i smeten ger också god smak till julköttbullarna.
  6. TIPS 3. En matsked skånsk senap ger också god smak till köttbullarna
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 16
Betyg: 3.31
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar