Grilla vildsvin. Först sous vide, sedan på grillen!

Som alla vet är det inte lämpligt att äta vildsvin som är rått. Det skapar ofta osäkerhet när man står med en stor bit vildsvinskött vid grillen – är köttet genomstekt? Ett bra alternativ är därför att först tillaga vildsvinsköttet sous vide på 60-64 grader i många timmar, och sedan lägga det på grillen helt kort efteråt för att få en fin grillyta och god träkolssmak. Sous Vide -metoden gör köttet jämnt rosa rakt igenom. Vid servering skivar du bara köttet tunt och serverar med en sallad eller med en god salsa eller ett gott kryddsmör. Asiatiska smaker? Medelhavssmaker? BBQ och Tex-Mex?

Grillat vildsvin. Först sous vide, sedan på grillen!
Sous vide- metoden gör köttet jämnt rosa rakt igenom. Hur många timmar du låter det ligga beror på hur mört köttet är. En bogstek eller ett ytterlår kan kräva några timmar extra, gärna 5-6 timmar Ett mört innanlår från ett ungt vildsvin ska du vara lite mer försiktig med, så att det inte blir tillagat för länge så att köttet blir mjöligt,som "pastej". Det kanske räcker med 2 timmar i Sous Viden för riktigt mört kött.
Grillat vildsvin. Först sous vide, sedan på grillen!
Sous vide- metoden gör köttet jämnt rosa rakt igenom. Hur många timmar du låter det ligga beror på hur mört köttet är. En bogstek eller ett ytterlår kan kräva några timmar extra, gärna 5-6 timmar Ett mört innanlår från ett ungt vildsvin ska du vara lite mer försiktig med, så att det inte blir tillagat för länge så att köttet blir mjöligt,som "pastej". Det kanske räcker med 2 timmar i Sous Viden för riktigt mört kött.
Portioner:
Gör så här
Först tillagning Sous Vide
  1. Med en Sous Vide-stav låter du köttet bli tillagat i vatten på den temperatur du vill uppnå. Här tillagas en bit bogstek och en fransyska av vildsvin i zippåsar, fästa på kastrullkanten med klädnypor. Sous viden är ställd på 60 grader, och köttet får ligga där i 5-6 timmar. Har du inte tillgång till en Sous-Vide-stav, kan du prova att lägga köttet i en Zippåse i vattenbad i ugnen ca 80 grader över natten eller minst 12 timmar.
  1. När köttet plockas ut ur plastpåsarna är det grått och tråkigt. Det behöver en fin grillyta innan servering.
  2. Torka av köttet ordentligt innan du lägger det på grillen. Salta och peppra och låt köttet få en fin stekyta.
  3. Nedan serveras det tunt skivade vildsvinsköttet på en asiatisk sallad. Lägg gurka, mango, coctailtomat, salladslök, tunt skivad chili i tallriken. Strö på lite jordnötter, färska korianderblad och gärna sesamfrön. Blanda en dressing med fisksås, socker och limesaft och häll på salladen. Lägg till sist på det skivade vildsvinsköttet.
  4. Att servera tunt skivat vildsvinskött med italiensk gremolata som på bilden nedan är gott. Gremolatan gör du genom att hacka persilja och blanda med flingsalt, olivolja, rivet citronskal och pressad vitlök. Skiva vildsvinsköttet tunt och ringla över gremolata.
  5. När vildsvinsköttet först tillagas Sous Vide blir det jämnt rosa från kant till kant.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 3.25
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar