Flamberad hare – ett kultrecept ur boken Hirams vilda från 1987.

Märit Huldt – eller Hiram som hon kallades – var en av de stora matskribenterna på 1900-talets andra hälft, bl a var hon matredaktör på Svenska Dagbladet. En av hennes söner Herman Huldt , redaktör för Svensk Jakt, Svenska Jägareförbundets tidskrift, bad henne sammanställa en bok med viltrecept. Hiram letade i gamla kokböcker och i Svensk Jakt, ändrade och lagade. Boken ”Hirams vilda” utkom 1987 och innehåller även många av hennes karaktäristiska teckningar. Vi har, i vår tur, inspirerats av hennes recept och intresse för det vilda köttet. På viltmat.nu kommer vi relansera flera av recepten. Håll utkik!

 

 

Flamberad hare – ett kultrecept ur boken Hirams vilda från 1987.
Att flambera är inte så vanligt längre. Men förr var det exotiskt när det brann vid bordet. Varför inte testa själv! Det är ganska enkelt – gör så här: (Ett recept ur boken Hirams Vilda från 1987)
Flamberad hare – ett kultrecept ur boken Hirams vilda från 1987.
Att flambera är inte så vanligt längre. Men förr var det exotiskt när det brann vid bordet. Varför inte testa själv! Det är ganska enkelt – gör så här: (Ett recept ur boken Hirams Vilda från 1987)
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
  1. Dagen före: Skär ut de långa ryggfiléerna på haren. Skär ut innerfiléerna också. Skär bort alla hinnor och dela de långa filéerna i portionsbitar. Olja in köttet med vanlig matolja. Strö en msk grovkrossade enbär över filéerna och rulla in dem i folie, eller lägg i en skål med ett fat över. Låt stå över natten i kylskåp. Koka en stark buljong av ryggen och slaksidorna av haren. Bryt sönder benen och koka allt tillsammans med sopprötter och en kryddbukett. Ta fram harfiléerna och låt dem bli rumsvarma. Mjöla dem och peppra lite. Lägg ett par msk i stekpannan och bryn ca 2 minuter (de ska vara röda inuti). Skaka pannan så att bitarna rullar runt medan de bryner. Salta. Värm 1 dl starksprit (vodka, gin, whisky) Ställ pannan med harfiléerna på bordet med träbräda under. Häll över den heta spriten. Tänd på! Ös och servera. OBS: Flambera aldrig under köksfläkten. Häll aldrig spriten direkt ur flaskan, mät upp den. Och akta dina ögonbryn.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 4.5
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar