Äppelstekt gräsand med calvadossås och äppelchutney

Äppelstekt gräsand med calvadossås och äppelchutney
Äpple och vilda fåglar passar bra ihop. Här går äppelsmaken igen även i såsen (calvados) och i chutneyn som också innehåller äpple. Har du inte en hel fågel kan du använda gräsandsbröst och sedan steka äpplena i samma panna.
Portioner: personer
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Äppelstekt gräsand:
 1. Krydda fåglarna in och utvändigt med salt och peppar. Fyll fåglarna med dom klytftade äpplena. Blir det klyftor över så låt dom gå med vid stekningen i ugnen.
 2. Bryn smöret i en gjutjärnspanna /gryta, lägg ner fåglarna med bröstet ner och bryn långsamt till du har en vacker färg på sidor och bröst. Vänd fåglarna på rygg och stek i ugn på ca. 120 grader.
 3. Stick med en fin nål i tjockaste delen vätskan som kommer ut skall vara rosa. Eller ännu bättre är att använda en digital termometer stek till en innertemp på 58 grader låt fåglarna vila i 10-15 minuter.
 4. Koka ur pannan/grytan med lite fågelfond och eller vin. Använd skyn till såsen. Skär loss bröst och ben. Bena ur låret och skär i skivor, skär brösten i sneda ½ cm tjocka skivor. Arrangera snyggt på fat eller tallrik. Lårköttet under och bröstköttet överst.
Svamp- och rotfruktspytt:
 1. Skala och skär rotfrukterna i små jämna kuber. Skölj och skär den rensade svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
 2. Stek rotsaker svamp och lök i smöret och oljan i en stekpanna. Man kan på slutet av stekningen ringla över lite honun och låta pytten steka tills allt fått fin färg och att rotsakerna blivit lätt karamelliserade. Smaka av med salt &peppar.
Calvadossås:
 1. Hacka löken och tärna ner äpplet, fräs det sedan i smöret tillsammans med peppar och lagerblad. När fräset fått fin färg (gyllen brunt) slå på calvados och låt det koka in tillsätt därefter fonden och koka ihop tills 1/3 del återstår tillsätt grädden äppel juice.
 2. Låt såsen koka ihop smaka av med salt och peppar. Montera såsen med lite kallt smör.
Betyg:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 4
Betyg: 3.75
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
 

2 svar till Äppelstekt gräsand med calvadossås och äppelchutney

 1. Stefan Holm Centervall 3 januari, 2021 kl. 11:33 #

  Tillagade detta recept på nyårsafton! Uppskattades av alla o blev fantastiskt gott! Framförallt såsen blev helt ljuvlig! Själv så använde jag mej av sous vide istället för att köra fåglarna i ugnen o stekte på yta efteråt. De fungerade utmärkt! Toppbetyg!

 2. Andreas 20 februari, 2021 kl. 08:35 #

  Detta imponerade stort på en vän som ville börja äta kött för första gången på många år.

  Jag körde bröstbitarna sous vide på 48 grader (ganska rött) i en timme och sen stekte jag dem och äppleklyftorna i rikligt med smör.

  Pytten gjorde jag i en gjutjärnsgryta i ugnen och honungen satte verkligen pricken över i:et.

  Såsen… vilken sås.

  All cred till receptskaparen. Det här var riktigt bra.

Lämna ett svar