Äppelstekt gräsand med calvadossås och äppelchutney

Äppelstekt gräsand med calvadossås och äppelchutney
Äpple och vilda fåglar passar bra ihop. Här går äppelsmaken igen även i såsen (calvados) och i chutneyn som också innehåller äpple. Har du inte en hel fågel kan du använda gräsandsbröst och sedan steka äpplena i samma panna.
Portioner: personer
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Äppelstekt gräsand:
  1. Krydda fåglarna in och utvändigt med salt och peppar. Fyll fåglarna med dom klytftade äpplena. Blir det klyftor över så låt dom gå med vid stekningen i ugnen.
  2. Bryn smöret i en gjutjärnspanna /gryta, lägg ner fåglarna med bröstet ner och bryn långsamt till du har en vacker färg på sidor och bröst. Vänd fåglarna på rygg och stek i ugn på ca. 120 grader.
  3. Stick med en fin nål i tjockaste delen vätskan som kommer ut skall vara rosa. Eller ännu bättre är att använda en digital termometer stek till en innertemp på 58 grader låt fåglarna vila i 10-15 minuter.
  4. Koka ur pannan/grytan med lite fågelfond och eller vin. Använd skyn till såsen. Skär loss bröst och ben. Bena ur låret och skär i skivor, skär brösten i sneda ½ cm tjocka skivor. Arrangera snyggt på fat eller tallrik. Lårköttet under och bröstköttet överst.
Svamp- och rotfruktspytt:
  1. Skala och skär rotfrukterna i små jämna kuber. Skölj och skär den rensade svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  2. Stek rotsaker svamp och lök i smöret och oljan i en stekpanna. Man kan på slutet av stekningen ringla över lite honun och låta pytten steka tills allt fått fin färg och att rotsakerna blivit lätt karamelliserade. Smaka av med salt &peppar.
Calvadossås:
  1. Hacka löken och tärna ner äpplet, fräs det sedan i smöret tillsammans med peppar och lagerblad. När fräset fått fin färg (gyllen brunt) slå på calvados och låt det koka in tillsätt därefter fonden och koka ihop tills 1/3 del återstår tillsätt grädden äppel juice.
  2. Låt såsen koka ihop smaka av med salt och peppar. Montera såsen med lite kallt smör.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
 
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar