Vild leverpastej

En hemlagad leverpastej på viltkött – perfekt på julbordet och en uppskattad julklapp.Laga gärna mycket på en gång och frys in, tipsar krögare och jägaren Sven Åke Larsson som står för det här receptet.

Vild leverpastej
En hemlagad leverpastej på viltkött – perfekt på julbordet och en uppskattad julklapp.
Vild leverpastej
En hemlagad leverpastej på viltkött – perfekt på julbordet och en uppskattad julklapp.
Portioner:
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
 1. 1. Skala och hacka löken och fräs den i en stekpanna i lite smör.
 2. 2. Mal lever och kött tillsammans med lök och ansjovisfiléer två gånger genom den fina skivan i köttkvarnen. Rör ner kryddor, mjöl och ägg. Med matberedare: Lägg i alla ingredienser utom mjölk och smör och finfördela alltsammans.
 3. 3. Hetta upp mjölk och smör i en kastrull. Rör ner det lite i sänder i smeten. Om du använder matberedare tillsätter du mjölkblandningen medan maskinen går.
 4. 4. Stek en liten klick av smeten i stekpanna. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor.
 5. 5. Värm ugnen till 125°. Smöra en avlång form på ca 1 1/2 liter, eller flera mindreformar. Koka upp vatten till vattenbad i en kastrull på spisen.
 6. 6. Häll smeten i formen och täck med aluminiumfolie. Grädda i vattenbad i ugnen. Stick in en köttermometer i pastejen efter ca 1 timme och fortsätt att grädda tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar sammanlagt ca 1 1/2 timme. Ta gärna av folien mot slutet, så att pastejen får lite färg.
 7. 7. Ta upp formen ur vattenbadet och låt pastejen svalna lite innan den stjälps upp.
 8. TIPS! Laga gärna mycket på en gång och frys in, säger krögare och jägaren Sven Åke Larsson som står för det här receptet. Späck kan du köpa i välsorterade köttbutiker, eller be din närmaste livsmedelsbutik beställa. Alternativet till späck är färskt fett fläsk som inte är rökt eller rimmat. Fråga i köttdisken.
Betyg:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 8
Betyg: 3.88
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar