Älgfilé Provençale på Mästerkockens vis

Gabriel Jonsson blev Årets Mästerkock 2019. Här får du receptet till finalrätten Coeur de filé provençal som tog honom till vinst i tävlingen. I tävlingen var råvaran oxfilé. Hemma lagar han gärna rätten med älgfilé. Gabriel är hängiven jägare, vilket märks i hans bok Från skog till bord, som innehåller många viltrecept. Förlag Bonnier Fakta, foto Frida Wismar.

Älgfilé Provençale
Gabriel Jonsson blev Årets Mästerkock 2019. Här är receptet på finalrätten Coeur de filé provençal som tog honom till vinst i tävlingen. I tävlingen var råvaran oxfilé, hemma lagar han gärna rätten med älgfilé. Missa inte det suveräna örtsmöret!
Älgfilé Provençale
Gabriel Jonsson blev Årets Mästerkock 2019. Här är receptet på finalrätten Coeur de filé provençal som tog honom till vinst i tävlingen. I tävlingen var råvaran oxfilé, hemma lagar han gärna rätten med älgfilé. Missa inte det suveräna örtsmöret!
Portioner: pers
Ingredienser
Ingredienser
Gör så här
Älgfilé
  1. Putsa filén och salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna med olja, pannan ska vara riktigt het. Stek köttet runtom tills det fått bra med färg. Sänk värmen och tillsätt smör, vitlök och timjan. Ös köttet med smöret. Kör färdigt i ugnen på 160 grader tills köttet har en innertemperatur på 52 grader. Låt köttet vila tills det är 55 grader (medium).
Ugnsbakade tomater
  1. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt. Ringla över olivoljan och strö över timjan, vitlök, salt, pappar och socker. Baka i ugnen på 160 grader i cirka 20 minuter. Mixa panko, svamp och smör. Lägg svampsmöret ovanpå tomaterna och kör på grill tills de fått fin färg.
Örtsmör
  1. Blanda smöret med persilja, körvel, vitlök, citronskal och chili. Smaka av med salt och peppar.
Råstekt potatis
  1. Skala och skär potatisen i cirka 5 millimeter tjocka skivor. Låt dem ligga i vatten en halvtimme så att stärkelsen dras ur. Låt rinna av ordentligt. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek potatisen tills den fått bra färg. Lägg potatisen i en ugnsfast form och kör den klart i ugnen på 160 grader. Avsluta med att steka potatisen knaprig i pannan precis före servering. Salta och peppra efter smak.
Baconlindad sparris
  1. Linda bacon runt 2 sparrisar. Stek i en varm panna tills baconet fått fin färg.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Dela det här receptet
Inga kommentarer än.

Lämna ett svar