Ingredienser Arkiv: smör
Kalops med viltkött
Kalops är grytornas gryta, tycker köksmästaren Stefan Ekengren som har gjort det här receptet. (Ur suveräna boken Husman, Natur och Kultur). I originalreceptet används oxkött, och kalopsen smakar suveränt med viltkött. ”Massor av god sås som smakar kött och kryddpeppar ska det vara. Jag tillsätter lite rödvin också. Inte traditionellt, men såsen blir så mycket bättre och det är det som räknas" skriver Stefan Ekengren.
Betyg:
Votes: 12
Betyg: 3.92 You:
Rate this recipe!
|
Biff Lindström med viltfärs
En svensk klassiker som passar väldigt bra med viltkött. Missa inte sardellsmöret i detta recept! Användbart till fler vilträtter än Biff Lindström. Originalreceptet är gjort med oxkött och hämtat från Stefan Ekengrens bok Husman (Natur och kultur).
Betyg:
Votes: 3
Betyg: 2.33 You:
Rate this recipe!
|
Rådjursköttbullar med fänkålsfrön, salta lingon och rotselleristomp
Byt potatisen mot rotselleri, blanda fänkålsfrön i färsen och vänd lingonen i salt i stället för socker. Så varierar kocken Viktor Ankarberg en traditionell vilträtt. Viktor är kock på Spritmuseum i Stockholm.
Betyg:
Votes: 5
Betyg: 4.2 You:
Rate this recipe!
|
Älgfilé Provençale
Gabriel Jonsson blev Årets Mästerkock 2019. Här är receptet på finalrätten Coeur de filé provençal som tog honom till vinst i tävlingen. I tävlingen var råvaran oxfilé, hemma lagar han gärna rätten med älgfilé. Missa inte det suveräna örtsmöret!
Betyg:
Votes: 10
Betyg: 3.1 You:
Rate this recipe!
|
Rådjur med kroppkakor och rårörda lingon
Gabriel Jonsson, vinnaren i Årets Mästerkock 2019 kom till uttagningen med kött av ett rådjur som han skjutit själv på Gotland. Här kan du provlaga rätten som var Gabriels start i resan mot mästartiteln. Bilden kommer från boken Från skog till bord (Bonnier Fakta) som innehåller många av Gabriels viltrecept.
Betyg:
Votes: 3
Betyg: 5 You:
Rate this recipe!
|
Årets Viltkock 2019 lagar vildsvin med goda tillbehör
Årets Viltkock 2019 blev Emil Lindfors från Skellefteå. Provlaga hans tävlingsbidrag! Eller välj ut några av hans goda tillbehör till vilt: Rotselleripurén, enbärssåsen eller gnocchin med Västerbottenost till exempel.
Betyg:
Votes: 2
Betyg: 4.5 You:
Rate this recipe!
|
Harsadel med honung
Stjärnkocken Michael Björklund på Åland delar med sig av recept från sin bok Mickes Vilda. Harsadel med honung. Viltmat.nu provade receptet men förenklade det! Vi skar ut de två små ryggfiléerna på en hare, stekte dem färdiga i pannan enligt Michaels recept. Fantastiskt gott och väldigt enkelt!
Betyg:
Votes: 8
Betyg: 3.38 You:
Rate this recipe!
|
Vilt med goda kryddsmör!
En bit nystekt eller nygrillat viltkött, med ett riktigt gott kryddsmör. Svårare än så behöver det inte vara att servera gott viltkött hemma, säger Lars Niklasson, kock på restaurang Lilla Ego och finalist i Årets Kock 2018. Här ger han tre tips på kryddsmör som passar till vilt. Ett knep är att kavla ut kryddsmöret tunt, frysa in det och bryta det som flarn över köttet vid servering.
Betyg:
Votes: 11
Betyg: 3.91 You:
Rate this recipe!
|
Kryddstekt vilt med timjansky, bakad rotselleri och rotselleripuré
Rotselleri på två sätt, och en mustig sky är tillbehör som passar till allt vilt. För receptet står Lars Niklasson, kock på restaurang Lilla Ego och finalist i Årets Kock 2018.
Betyg:
Votes: 13
Betyg: 3.77 You:
Rate this recipe!
|
7 olika kryddsmör till vilt
En skiva kryddsmör på en varm nygrillad eller nystekt bit viltkött är ett enkelt sätt att lyckas med viltmiddagen. Lätt att göra i förväg dessutom. Kryddsmöret kan varieras på en mängd olika sätt, här får du sju olika varianter att prova.
Betyg:
Votes: 0
Betyg: 0 You:
Rate this recipe!
|
Hirams älgfilé provencal
Kultrecept: Hirams helsvenska paradrätt ÄLGFILÉ PROVENCALE från boken Hirams Vilda (1987). Det var faktiskt den svenska kökschefen Julius Carlsson som ”uppfann” Oxfilé provencale – som vi här gör med älgfilé. Enkel festrätt med bara fem ingredienser!
Betyg:
Votes: 3
Betyg: 2.33 You:
Rate this recipe!
|
Rilette på vildsvinsfransyska, potatiskorv på vildsvinsbog och buljong kokt på benen
Den här rätten var en av fem vildsvinsrätter som serverades på restaurang Djuret i Stockholm, när vildsvin hade huvudrollen på menyn. En korv lagd på rilette, och buljong som hälls över vid serveringen. Om du väljer att bara göra rilette så är den kanon att servera med ett gott bröd innan en middag, tipsar receptmakaren Mikael Einarsson.
Betyg:
Votes: 1
Betyg: 5 You:
Rate this recipe!
|
Flamberad hare – ett kultrecept ur boken Hirams vilda från 1987.
Att flambera är inte så vanligt längre. Men förr var det exotiskt när det brann vid bordet. Varför inte testa själv! Det är ganska enkelt – gör så här:
(Ett recept ur boken Hirams Vilda från 1987)
Betyg:
Votes: 2
Betyg: 4.5 You:
Rate this recipe!
|
Årets Kock 2017: Johan Backeus vinnarrecept med fasan
Fasan var huvudingrediens när Årets Kock-finalen avgjordes 2017. Johan Backeus vann med sin finstämda rätt med bakat fasanbröst, glaserat lår, blomkål, mandelmüsli och skysås med ingefära och plommonvin. Prova hela vinnarreceptet och få förståelse för nivån som krävs för att bli Sveriges bästa kock. Eller välj ut delar och prova bara blomkålsvarianterna? Eller gör bara mandelmüslin och strö över ditt vilda kött?
Betyg:
Votes: 3
Betyg: 4.33 You:
Rate this recipe!
|
Drömskinka på vildsvin
Christina Nilson Dag på Jägareförbundet, tipsar om ett gott och enkelt recept att ta vara på den sista julskinkan eller kanske rester av vildsvinssteken.
"Receptet har jag lånat från den kända gamla matskribenten Hiram – fast då fanns inga vildsvin i Sverige, så hon använde vanlig skinka. Men jag är säker på att hon föredragit vildsvin vilket är både godare och mer naturligt! (Dessutom arbetade en av hennes söner på Svenska Jägareförbundet.)
Skinkan marineras i vin (rött eller vitt) eller ännu hellre sherry alternativt portvin och får sedan ett täcke av grädde blandad med tomat och curry."
Bilden kommer från boken "Hirams bästa", bokförlaget Natur & Kultur.
Betyg:
Votes: 6
Betyg: 2.83 You:
Rate this recipe!
|
Filodegs-pizza med vilt
En bit viltpizza är ett läckert drinktilltugg före middagen. Du gräddar den färdig med god tomatsås, och lägger bara på en skiva nystekt vilt strax innan servering. Receptmakaren Dollan von Essen har använd fasanbröst till sin pizza, men du kan också prova med annan vild fågel som vildand, rapphöna, orre, tjäder. Eller varför inte en bit vildsvinsfilé!
Betyg:
Votes: 0
Betyg: 0 You:
Rate this recipe!
|
Älgfilé med smörkokt spetskål och parmesan
En riktigt goffig rätt på älg. Stek den gärna på låg temperatur medium rare. Att smörkoka kål och använda kålets eget spad ger en väldigt fin smak som passar fint till vilt. Från Tommy Myllymäkis bok Kött,vilt och fågel, Natur&Kultur. Foto: Charlie Drevstam.
Betyg:
Votes: 13
Betyg: 4.23 You:
Rate this recipe!
|
Snabbstekt skav med krämig ugnsomelett
En stek behöver inte hamna i ett långkok eller bli en stek i ugnen. Genom att strimla det tunt som skav fungerar det fint att lägga direkt i pannan. Tänk bara på att äta det direkt efter stekningen, väntar man tills det kallnar upplevs det som mer segt.
Betyg:
Votes: 5
Betyg: 3.8 You:
Rate this recipe!
|
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin
En bra gryta som alltid går hem hos middagsgästerna. Den reder sig själv och doftar gott ända ut på gatan. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också god uppbackning av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och långjäst bröd. Receptet från boken Från skott till stek, Norstedts. Foto: Charlie Bennet
Betyg:
Votes: 10
Betyg: 3.5 You:
Rate this recipe!
|
Sprängares biffar på skogsfågel (en variant på Wallenbergare)
Här kommer ett recept som är pålitligt och ger alla smakupplevelser man kan önska sig av en skogsfågel. Jag gillar varianten med sås till wallenbergarna, men då är det nog inte riktigt rätt att kalla rätten för wallenbergare så därför betecknar jag dem som biffar."
Betyg:
Votes: 2
Betyg: 5 You:
Rate this recipe!
|
Andbröst med potatisfondant, viltsky och rotfruktspappardelle med smörstekt skogssvamp
Betyg:
Votes: 1
Betyg: 1 You:
Rate this recipe!
|
Gräsand Anglais
Kocken Dorothée von Essen lagar gärna till gräsänderna ungefär som Kalvlever Anglais, dvs med bacon och kapris. - I stället för bacon använder jag ibland pancetta, dvs rimmat och lufttorkat italienskt fläsk. En krämig mild rotfruktspuré är gott till, säger Dorothée.
Betyg:
Votes: 0
Betyg: 0 You:
Rate this recipe!
|
Äppelstekt gräsand med calvadossås och äppelchutney
Äpple och vilda fåglar passar bra ihop. Här går äppelsmaken igen även i såsen (calvados) och i chutneyn som också innehåller äpple. Har du inte en hel fågel kan du använda gräsandsbröst och sedan steka äpplena i samma panna.
Betyg:
Votes: 1
Betyg: 5 You:
Rate this recipe!
|
Pepparstekt dovhjortssadel med jordärtskocka, svamp, löksky och riven svecia
Med en pepparstekt dovhjort blev Daniel Räms svensk mästare i matlagning 2013.
Betyg:
Votes: 3
Betyg: 4.67 You:
Rate this recipe!
|
Kryddstekt kronhjortsadel med hjortkorv och hjortnacke
Det blev guldregn till Kocklandslaget när matlagnings-OS avgjordes i tyska Erfurt i oktober 2012. Det svenska kocklandslaget vann samtliga fyra kategorier som ingår i tävlingen. Till varmrätt serverades kronhjort, tillagad på tre olika sätt. Vi har fått vinnarreceptet!
Betyg:
Votes: 4
Betyg: 4.5 You:
Rate this recipe!
|
Lakritskryddad rådjursstek
"Lakritsen har en förmåga att alltid komma som andra smak, lite efter de andra smakerna i rätten, säger Martin Jörgensen. "Därför får man först rådjurets smak och den andra kryddningen man satt till och så kommer lakritssmaken sakta efter och ligger kvar."
Betyg:
Votes: 2
Betyg: 5 You:
Rate this recipe!
|
Vildsvinsrulle med valnötter
Efter sex timmar i ugnen är köttet mört och gott. Rostade valnötter passar bra ihop med vildsvin och rätten får en intressant struktur av nötterna tycker Christer Eklund som komponerat receptet. Christer är köksmästare på Öster Malma.
Betyg:
Votes: 2
Betyg: 4.5 You:
Rate this recipe!
|
Ugnstekta vildsvinskotletter med friterad sötpotatis
Betyg:
Votes: 0
Betyg: 0 You:
Rate this recipe!
|
Grillad älgkalvlever med rostade rödbetor
Lever av älgkalv eller unga älgar är möra och goda. Var noga med att inte steka levern för länge, köttet ska vara lätt rosa. Kapris är ett klassiskt tillbehör till lever. Anders Levén serverar dessutom rostade rödbetor till.
Betyg:
Votes: 1
Betyg: 4 You:
Rate this recipe!
|