Ingredienser Arkiv: salt och peppar

Rådjursköttbullar med fänkålsfrön, salta lingon och rotselleristomp
Byt potatisen mot rotselleri, blanda fänkålsfrön i färsen och vänd lingonen i salt i stället för socker. Så varierar kocken Viktor Ankarberg en traditionell vilträtt. Viktor är kock på Spritmuseum i Stockholm.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Caesarsallad med rimmat andbröst
Caesarsallad är en älskad klassiker. Byt ut kycklingen mot örtrimmade andbröst, tipsar Öster Malmas köksmästare Mikael Eriksson.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
5 salsor och röror till grillat vilt
Lägg en bit viltkött på grillen, och servera sedan med en klick smakrik och färgstark salsa eller röra. Så enkelt är det att lyckas med sommarmaten. Servera ditt nygrillade viltkött med en klick argentinsk Chimichurri, en italiensk Salsa Verde, mexikansk Pico de Gallo, spansk mojo rojo, eller en klick mangosalsa.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 3
You:
Rate this recipe!
2 enkla nässelrecept: nässel-frittata och nässeldrink
Nässlor är inte bara nässelsoppa. Prova att laga en krämig nässelfrittata eller mixa dig en nässeldrink med äpple. Frittatareceptet är inspirerat av kocken Dollan von Essens klorofyllfritatta, där hon blandar i allt tänkbart grönt från trädgård och skog: nässlor, kirskål, harsyra, ramslök, mm.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Säl med honungsglaze i wraps
Sälkött är gott och smakar någonstans mellan kött och fisk, tycker åländske stjärnkocken Michael Björklund som gärna bjuder på sälwraps med honungsglaze.  Receptet kommer från boken Mickes Vilda, HSS Media Förlag. Foto: Linus Lindholm
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 3
Betyg: 2.67
You:
Rate this recipe!
Pizza med skarv
Den åländske stjärnkocken Michael Björklund har skapat goda rätter av skarv: Skarvpizza och skarvwraps till exempel. Recept från boken Mickes Vilda, HSS Media Förlag. Foto: Linus Lindholm.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Rådjur med kroppkakor och rårörda lingon
Gabriel Jonsson, vinnaren i Årets Mästerkock 2019 kom till uttagningen med kött av ett rådjur som han skjutit själv på Gotland. Här kan du provlaga rätten som var Gabriels start i resan mot mästartiteln. Bilden kommer från boken Från skog till bord (Bonnier Fakta) som innehåller många av Gabriels viltrecept.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Årets Viltkock 2019 lagar vildsvin med goda tillbehör
Årets Viltkock 2019 blev Emil Lindfors från Skellefteå. Provlaga hans tävlingsbidrag! Eller välj ut några av hans goda tillbehör till vilt: Rotselleripurén, enbärssåsen eller gnocchin med Västerbottenost till exempel.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 4.5
You:
Rate this recipe!
Ballotine på harlår
En ballotine är en fylld rulle av kött som benas ur och rullas ihop. Harköttets fina konsistens och tydliga viltsmak lämpar sig bra, tycker kocken Michael Björklund som gjort det här receptet. En perfekt bjudröätt eftersom den går att förbereda.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Harsadel med honung
Stjärnkocken Michael Björklund på Åland delar med sig av recept från sin bok Mickes Vilda. Harsadel med honung. Viltmat.nu provade receptet men förenklade det! Vi skar ut de två små ryggfiléerna på en hare, stekte dem färdiga i pannan enligt Michaels recept. Fantastiskt gott och väldigt enkelt!
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 3
You:
Rate this recipe!
Hargryta med svamp, äpple och calvados
Stjärnkocken Michael Björklund på Åland delar med sig av recept på en mustig hargryta från sin bok Mickes Vilda. 
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 3
Betyg: 2.33
You:
Rate this recipe!
Vilt med goda kryddsmör!
En bit nystekt eller nygrillat viltkött, med ett riktigt gott kryddsmör. Svårare än så behöver det inte vara att servera gott viltkött hemma, säger Lars Niklasson, kock på restaurang Lilla Ego och finalist i Årets Kock 2018. Här ger han tre tips på kryddsmör som passar till vilt. Ett knep är att kavla ut kryddsmöret tunt, frysa in det och bryta det som flarn över köttet vid servering.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 9
Betyg: 4.33
You:
Rate this recipe!
Kryddstekt vilt med timjansky, bakad rotselleri och rotselleripuré
Rotselleri på två sätt, och en mustig sky är tillbehör som passar till allt vilt. För receptet står Lars Niklasson, kock på restaurang Lilla Ego och finalist i Årets Kock 2018.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 8
Betyg: 3.38
You:
Rate this recipe!
Revbensspjäll på vildsvin
Lars Niklasson, kock på restaurang Lilla Ego i Stockholm och Årets Kock-finalist, lagar gärna revbensspjäll av vildsvinen han fäller. Spjällen serverar han med söt, klibbig glaze, coleslaw och rostad vitlöksmajonnäs.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 2
You:
Rate this recipe!
Vildand med kåldolme och plommonsky
På restaurang Proviant i Stockholm hittade vi den här suveräna vildandsrätten 2018. Köksmästaren Felix Bergenwald delar med sig av receptet.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 3
You:
Rate this recipe!
Duva med citruspotatis och honung
Citron, lime, apelsin och honung ger härlig smak till den här rätten. Gott till all slags vild fågel. 
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Tjäderbröst på grönsaksbädd, med pepparrotskräm
Här serveras tjäderbröstet på en bädd av potatis, morot, semitorkade tomater och färsk spenat. På toppen klickas pepparrotskräm. Perfekta tillbehör inte bara till tjäder utan till all sorts vilt.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Vildsvinsburgare med asiatisk sallad
Laga vildsvinsburgare på nytt sätt, efter ett recept av kocken Dorothée von Essen. Det traditionella salladsbladet och tomatskivan har hon bytt ut mot morot, lök och gurka som lagts i asiatisk dressing,  Den vanliga hamburgerdressingen har ersatts av majonnäs smaksatt med soja och chili. Bilderna är plockade ur en kort receptfilm som visar precis hur du gör. 
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 8
Betyg: 3.63
You:
Rate this recipe!
Grillad sälfilé med fänkål och ramslök, rökt rödvinsky och kantarelltortilla
Ett recept ur boken "Säl, hylje, sel" som Jägareförbundet gav ut 2006. För receptet står Johan Henriksson.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Vildsvin med asiatisk sallad och jordnötter
I det asiatiska köket är fläskkött en vanlig ingrediens, och med vildsvinskött blir rätterna ännu godare. Här serveras en rosastekt vildsvin på en asiatisk sallad med dressing av fisksås, lime och råsocker. Som förrätt räcker det med en liten filé på 200 g, som huvudrätt får du kanske öka på mängden kött lite.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 4.75
You:
Rate this recipe!
Vildsvin Bourguignone
Funderar du på vad du ska göra av din vildsvinsbog eller vildsvinsstek? Varför inte skära ner köttet och laga en mustig, vindoftande Bourguignone-gryta? Inspirerat av klassikern Boeuf Bourguignone, fast med vildsvin.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 5
Betyg: 3.2
You:
Rate this recipe!
Viltjärpar med medelhavssmak i tomatsås
Härlig vardagsmat som uppskattas av alla. Brynta viltfärsbiffar får puttra färdigt i tomatsås, på medelhavsvis. Servera med tagliatelle eller med ris.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 5
Betyg: 3.4
You:
Rate this recipe!
Nattbakad vildsvinskarré med timjanstekta äpplen och rostade rotfrukter
Under en viltvecka på Riksdagen serverade köksmästaren Mårten Bobert lunchgästerna vildsvin. En karré som bakats 22 timmar i ugnen tills den var riktigt mör! Här får du receptet.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 6
Betyg: 2.83
You:
Rate this recipe!
Lättgravade, ugnsbakade vildandsbröst med pumpapuré
Så här blir vildandsbrösten saftiga och goda! Först lättgravade och sedan ugnsbakade.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Små viltburgare i pitabröd med Pico de gallo-salsa och avokadoröra
Servera viltburgaren med mexikansk salsa och lägg i pitabröd. När man gör viltburgarna riktigt små håller de ihop fint, och gästerna kan själv bestämma om de fyller sitt pitabröd med en, två eller tre små burgare, tipsar receptmakaren Anna Lenman.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 7
Betyg: 3
You:
Rate this recipe!
7 olika kryddsmör till vilt
En skiva kryddsmör på en varm nygrillad eller nystekt bit viltkött är ett enkelt sätt att lyckas med viltmiddagen. Lätt att göra i förväg dessutom. Kryddsmöret kan varieras på en mängd olika sätt, här får du sju olika varianter att prova.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Munsbitar med vildsvinskarré på sellerichips
Lyxigt mingelmat på vilt. Ett recept komponerat av Mikael Einarsson, kökschef på restaurang Djuret i Gamla Stan/Stockholm. På små sellerichips placerar Mikael finhackad, sojastekt vildsvinskarré och sellerikräm.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 3
Betyg: 2.67
You:
Rate this recipe!
Gulaschgryta med citron
Mustig gulaschgryta med tagliatelle och en klick gräddfil – en perfekt söndagmiddag! Eller varför inte jaktlunch i skogen? Receptet har vi fått av Roland Kunc, kock och jägare, som serverade gulaschgrytan till hela jaktlaget under vinterjakten. Pressad citron i grytan är Rolands knep för godaste gulaschen – vi rev lite extra citronskal över vid serveringen.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 11
Betyg: 3.36
You:
Rate this recipe!
Mörbakat vildsvin med äppelcider och salvia
Använd en vildsvinskarré och rulla ihop som på bilden, eller gör en enklare variant med grytbitar. Köksmästare Magnus Blomgren på värdshuset Ulla Winbladh har komponerat den här rätten.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 6
Betyg: 3.67
You:
Rate this recipe!
Fyllesvin, ett långkok med vitt vin och fänkål
Perfekt att laga i förväg, och sedan servera som vardagsmat, jägarlunch i skogen eller som på bilden: festmiddag. Receptet är komponerat av Pelle Johansson, köksmästare på restaurang KB i Stockholm.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 8
Betyg: 2.88
You:
Rate this recipe!
Älgfilé med smörkokt spetskål och parmesan
En riktigt goffig rätt på älg. Stek den gärna på låg temperatur medium rare. Att smörkoka kål och använda kålets eget spad ger en väldigt fin smak som passar fint till vilt. Från Tommy Myllymäkis bok Kött,vilt och fågel, Natur&Kultur. Foto: Charlie Drevstam.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 9
Betyg: 4.44
You:
Rate this recipe!
Snabbstekt hjärta i tunnbröd
Ett nyskjutet rådjurshjärta, hjorthjärta, älghjärta eller vildsvinshjärta, smörstekt över öppen eld i skogen under jakten, och sedan serverat på tunnbröd. Godare jaktmat finns inte, säger Daniel Frick.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 3
Betyg: 3.33
You:
Rate this recipe!
Rådjur med svampbuljong och silverlöksskålar fyllda med grönkål, brysselkål och äpple
Johan Backeus kom tvåa i Årets Kock 2016, där rådjur var en av huvudråvarorna. Här är Johan Backeus tävlingsrecept anpassat för hemmabruk. Det är många moment, men varje moment är inte svårt! Kombinationen kål, svamp, äpple, är suverän till vilt.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Vildsvinskorv med fänkål
De goda vildsvinskorvarna tar lite tid att göra, men går bra att laga dem i förväg och sen förvara i kylen upp till en vecka. Sen är det bara att lägga dem på grillen och låta dem bli varma, strax innan servering. Här serveras korvarna med med surkål i äppeljuice.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!