Ingredienser Arkiv: smör

Smörstekt ripbröst i buljong
Servera din vilda fågel med en god buljong, där asiatiska smaker blandas med svenska skogssmaker. Receptet fungerar lika bra med tipa som med annan vild fågel: vildand, fasan eller rapphöna till exempel.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Bookmaker-Toast med mjukstekt älgbiff på surdegsbröd
Bookmaker är en klassiker, som ofta görs på biff, men som fungerar perfekt med älg, hjort eller rådjur. En festlig rätt som är lätt att lyckas med.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
7 olika kryddsmör till vilt
En skiva kryddsmör på en varm nygrillad eller nystekt bit viltkött är ett enkelt sätt att lyckas med viltmiddagen. Lätt att göra i förväg dessutom. Kryddsmöret kan varieras på en mängd olika sätt, här får du sju olika varianter att prova.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Hirams älgfilé provencal
Kultrecept: Hirams helsvenska paradrätt ÄLGFILÉ PROVENCALE från boken Hirams Vilda (1987). Det var faktiskt den svenska kökschefen Julius Carlsson som ”uppfann” Oxfilé provencale – som vi här gör med älgfilé. Enkel festrätt med bara fem ingredienser!
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 2
You:
Rate this recipe!
Rilette på vildsvinsfransyska, potatiskorv på vildsvinsbog och buljong kokt på benen
Den här rätten var en av fem vildsvinsrätter som serverades på restaurang Djuret i Stockholm, när vildsvin hade huvudrollen på menyn. En korv lagd på rilette, och buljong som hälls över vid serveringen. Om du väljer att bara göra rilette så är den kanon att servera med ett gott bröd innan en middag, tipsar receptmakaren Mikael Einarsson.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Flamberad hare – ett kultrecept ur boken Hirams vilda från 1987.
Att flambera är inte så vanligt längre. Men förr var det exotiskt när det brann vid bordet. Varför inte testa själv! Det är ganska enkelt – gör så här: (Ett recept ur boken Hirams Vilda från 1987)
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Årets Kock 2017: Johan Backeus vinnarrecept med fasan
Fasan var huvudingrediens när Årets Kock-finalen avgjordes 2017. Johan Backeus vann med sin finstämda rätt med bakat fasanbröst, glaserat lår, blomkål, mandelmüsli och skysås med ingefära och plommonvin. Prova hela vinnarreceptet och få förståelse för nivån som krävs för att bli Sveriges bästa kock. Eller välj ut delar och prova bara blomkålsvarianterna? Eller gör bara mandelmüslin och strö över ditt vilda kött?
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Boeuf Bourguignon lagad i ugnen
Boeuf Bourguignon är grytornas gryta, en fransk husmansklassiker med rödvin, timjan och rökt fläsk. Laga den ugnen, så blir köttet fastare och tillbehören krispigare.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Drömskinka på vildsvin
Christina Nilson Dag på Jägareförbundet, tipsar om ett gott och enkelt recept att ta vara på den sista julskinkan eller kanske rester av vildsvinssteken. "Receptet har jag lånat från den kända gamla matskribenten Hiram – fast då fanns inga vildsvin i Sverige, så hon använde vanlig skinka. Men jag är säker på att hon föredragit vildsvin vilket är både godare och mer naturligt! (Dessutom arbetade en av hennes söner på Svenska Jägareförbundet.) Skinkan marineras i vin (rött eller vitt) eller ännu hellre sherry alternativt portvin och får sedan ett täcke av grädde blandad med tomat och curry." Bilden kommer från boken "Hirams bästa", bokförlaget Natur & Kultur.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Filodegs-pizza med vilt
En bit viltpizza är ett läckert drinktilltugg före middagen. Du gräddar den färdig med god tomatsås, och lägger bara på en skiva nystekt vilt strax innan servering. Receptmakaren Dollan von Essen har använd fasanbröst till sin pizza, men du kan också prova med annan vild fågel som vildand, rapphöna, orre, tjäder. Eller varför inte en bit vildsvinsfilé!
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Vild leverpastej
En hemlagad leverpastej på viltkött – perfekt på julbordet och en uppskattad julklapp.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Älgfilé med smörkokt spetskål och parmesan
En riktigt goffig rätt på älg. Stek den gärna på låg temperatur medium rare. Att smörkoka kål och använda kålets eget spad ger en väldigt fin smak som passar fint till vilt. Från Tommy Myllymäkis bok Kött,vilt och fågel, Natur&Kultur. Foto: Charlie Drevstam.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Snabbstekt hjärta i tunnbröd
Ett nyskjutet rådjurshjärta, hjorthjärta, älghjärta eller vildsvinshjärta, smörstekt över öppen eld i skogen under jakten, och sedan serverat på tunnbröd. Godare jaktmat finns inte, säger Daniel Frick.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 3.5
You:
Rate this recipe!
Snabbstekt skav med krämig ugnsomelett
En stek behöver inte hamna i ett långkok eller bli en stek i ugnen. Genom att strimla det tunt som skav fungerar det fint att lägga direkt i pannan. Tänk bara på att äta det direkt efter stekningen, väntar man tills det kallnar upplevs det som mer segt.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Kryddsotat rådjur med rotselleri
Viltkött och rotselleri är en fantastisk kombination. Här serveras rotsellerin som kräm, som chips, långbakad och som knyte. Med den här rätten vann Jimmi Eriksson tävlingen Årets Kock 2016.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Älg på Browallshofs vis
Browallshof Hotell&Restaurang i Stockholm har ofta vilträtter på menyn. En favorit är Älgentrecote med savojkålsrulle, potatisbakelse, svampkräm och lingonsky. Tillbehören är perfekta till all sorts vilt!
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Vildand med auberginesalsa och nektarinsky
Ett recept från restaurang Proviant i Stockholm som ofta har vällagat svenskt viltkött på menyn. Den här rätten finns bland varmrätterna i oktober, och viltmat.nu lyckades få receptet.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Vilt med gräddkokt brysselkål, bondbönor, pommes fondant och citrontimjansky
Brysselkål och bondbönor är goda tillbehör till viltkött.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Bäver i vin (Coq au vin med bäver)
Bäver är lämpligt som långkokskött, eftersom det innehåller ganska mycket bindväv som tar tid att bryta ner.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 3
Betyg: 3
You:
Rate this recipe!
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin
En bra gryta som alltid går hem hos middagsgästerna. Den reder sig själv och doftar gott ända ut på gatan. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också god uppbackning av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och långjäst bröd.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 6
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Dragen älg med pepparrot, äggula & saltgurka
Det här är en variant av dragen älg, eller pulled elk om man vill prata engelska. Mycket bra att göra storkok på och ha i frysen. Köttet kan smaksättas på många sätt.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 7
Betyg: 4.14
You:
Rate this recipe!
Ripa med rösti & hjortronsås
Hela ripan får vara med i den här rätten. Smörstekt lår och bröst och skrovet som fondbas till den sötsyrliga såsen.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 4.25
You:
Rate this recipe!
Vildand med rotselleripuré & päronkompott
Ett smörstekt andbröst serverat med en puré på rotselleri, en sötsyrlig och stark kompott på päron och rostade hasselnötter. Servera andbröstet med en rosa kärna.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 3
Betyg: 3.33
You:
Rate this recipe!
Rådjurshjärta på 3 olika sätt
Här får du tips på tre olika smaksättningar.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Rådjurskebab med ugnsbakad blomkål, picklat grönt och ingefärscrème
Receptet kommer från Svensk Jakt nr 8 2015. Receptmakare: Steve Nyman
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Rådjurssplit med bakad potatis
Receptet kommer från Svensk Jakt nr 8 2015. Receptmakare: Steve Nyman
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Svamppanerad harfilé med kålrotskräm
Harfiléen är inte stor, men en riktigt mör delikatess. Tänk bara på att inte steka köttet för länge. Köttet blir saftigast och smakar godast när det är rosa.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Rödvinssås av skrovet
Rödvinssås av skrovet på en hare.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Öldoftande hargryta
En rustik gryta med svenska smaker – påminner lite grann om sjömansbiff. Lökkrämen på toppen ger god sötma till den mustiga grytan.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Bävergryta med äpple och lingon
Bäverköttet är både mustigt och smakrikt och passar bra till gryta och långkok.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 3.5
You:
Rate this recipe!
Rådjursburgare med rödlöksmarmelad
Byt ut ketchupen mot ett annat sött och smakrikt tillbehör: hemmagjord rödlöksmarmelad. Ett recept från boken Bra Kött av Gert Klötzke och Niclas Wahlström.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Rådjursgryta med calvados
Detta är en bra rätt att servera till många, men räkna med att det går åt så var generös med köttet.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 7
Betyg: 3.86
You:
Rate this recipe!
Vildand med choklad och glaserade äpplen
Tips! Genom att vispa ner en klick smör i såsen det sista man gör, får man en blank fin sås med lite rundare karaktär.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Sprängares biffar på skogsfågel (en variant på Wallenbergare)
Här kommer ett recept som är pålitligt och ger alla smakupplevelser man kan önska sig av en skogsfågel. Jag gillar varianten med sås till wallenbergarna, men då är det nog inte riktigt rätt att kalla rätten för wallenbergare så därför betecknar jag dem som biffar."
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Andbröst med potatisfondant, viltsky och rotfruktspappardelle med smörstekt skogssvamp
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Gräsand Anglais
Kocken Dorothée von Essen lagar gärna till gräsänderna ungefär som Kalvlever Anglais, dvs med bacon och kapris. - I stället för bacon använder jag ibland pancetta, dvs rimmat och lufttorkat italienskt fläsk. En krämig mild rotfruktspuré är gott till, säger Dorothée.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Äppelstekt gräsand med calvadossås och äppelchutney
Äpple och vilda fåglar passar bra ihop. Här går äppelsmaken igen även i såsen (calvados) och i chutneyn som också innehåller äpple. Har du inte en hel fågel kan du använda gräsandsbröst och sedan steka äpplena i samma panna.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Pepparstekt dovhjortssadel med jordärtskocka, svamp, löksky och riven svecia
Med en pepparstekt dovhjort blev Daniel Räms svensk mästare i matlagning 2013.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Kryddstekt kronhjortsadel med hjortkorv och hjortnacke
Det blev guldregn till Kocklandslaget när matlagnings-OS avgjordes i tyska Erfurt i oktober 2012. Det svenska kocklandslaget vann samtliga fyra kategorier som ingår i tävlingen. Till varmrätt serverades kronhjort, tillagad på tre olika sätt. Vi har fått vinnarreceptet!
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Lakritskryddad rådjursstek
"Lakritsen har en förmåga att alltid komma som andra smak, lite efter de andra smakerna i rätten, säger Martin Jörgensen. "Därför får man först rådjurets smak och den andra kryddningen man satt till och så kommer lakritssmaken sakta efter och ligger kvar."
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Helstekt viltfilé med blåbärssås
Med en mörk blåbärssås och selleripuré kommer den fina viltmaken till sin rätt.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 3
Betyg: 2.33
You:
Rate this recipe!
Grovmalet vildsvin med gnocchi
En mustig köttsås och hemmagjord gnocchi på mandelpotatis. Tänk patt förbereda potatisen till gnocchin dagen före! Recept från boken Bra Kött med Gert Klötzke och Niclas Wahlström.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Vildsvinskorv med primörer
Ett bra grundrecept på vildsvinskorv och ett tips på hur du kan servera korven: med persiljesås och primörer. Från boken Bra Kött av kockarna Gert Klötzke och Niclas Wahlström.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 3
You:
Rate this recipe!
Vildsvinsrulle med valnötter
Efter sex timmar i ugnen är köttet mört och gott. Rostade valnötter passar bra ihop med vildsvin och rätten får en intressant struktur av nötterna tycker Christer Eklund som komponerat receptet. Christer är köksmästare på Öster Malma.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Lättgravad vildsvinsstek
Söndagsstek på KC Wallbergs vis: En saftig vildsvinsstek med rotfrukter och mustig sås.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 3.25
You:
Rate this recipe!
Piccata på vildsvinsrygg med trattkantareller
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ugnstekta vildsvinskotletter med friterad sötpotatis
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Vildsvinsschnitzel
Ett recept av Ulrika och Carina Brydling, från boken Laga vilt från skog och sjö.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 4.5
You:
Rate this recipe!
Vilda tacos
Gör nu din taco efter konstens alla regler!
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Viltpytt med pepparrotskräm
Använd med fördel kött som kan lättstekas, som till exempel filé eller innanlår, så blir köttet mört och gott.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Jägargryta med viltfärs
En mustig gryta med bacon, vita bönor och chili. Servera med ett gott bröd.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 3
You:
Rate this recipe!
Carpaccio på älgbiff
Eftersom det är ett ganska magert kött som inte har så mycket viltsmak, tycker jag att man kan krydda på tillbehören istället.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Örtbakad älgstek
Laga mat i OS-klass! Det här receptet har Viltmat.nu fått låna av Fazer CulinaryTeam som tävlade i storköksklassen i Mat-OS i tyska Erfurt 2012.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 3
You:
Rate this recipe!
Biff Rydberg på vilt
Biff Rydberg är en klassiker med anor från Hotell Rydberg i Stockholm vid förra sekelskiftet. Originalet var lagat av oxfilé, men extra gott blir det med viltkött, och det behöver inte vara filé
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Älggryta på farmors vis
Farmors älggryta tillhör mina barndomsminnen, säger Henrik Arkåsen. Här delar Henrik med sig av farmors mustiga gryta som vid sidan av den klassiska lagerbladsmaken har fått smak av enbär och svamp.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 6
Betyg: 4.33
You:
Rate this recipe!
Grillad älgkalvlever med rostade rödbetor
Lever av älgkalv eller unga älgar är möra och goda. Var noga med att inte steka levern för länge, köttet ska vara lätt rosa. Kapris är ett klassiskt tillbehör till lever. Anders Levén serverar dessutom rostade rödbetor till.
Betyg:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!